Zo voer je een zoekwoordenonderzoek uit?
Stap 1
Maak een lijstje van de zoekwoorden die volgens jou belangrijk zijn
Begin met een brainstormsessie en gebruik je gezonde verstand om te bedenken op welke zoekwoorden je doelgroep zal gaan zoeken. Leef je in in je doelgroep en houdt hierbij in de gaten dat er maar zelden één los zoekwoord gebruikt wordt. Zelf zul je waarschijnlijk ook meestal meerdere woorden in het zoekveld opgeven. Hoe specifieker de vraag is die jij beantwoordt (en de gekozen zoekwoorden), hoe groter de kans dat je hoog gaat ranken.
Let op: gesproken zoekopdrachten zijn sterk in opmars. Bedenk dus of er mogelijk verschillen zijn tussen wat je zou typen en wat je zou vragen! Stel zo een lijst samen van de zoekwoorden die volgens jou worden gebruikt door je doelgroep en gebruik deze als basis van waaruit je kunt gaan uitbreiden.
Stap 2
Maak gebruik van tools om te achterhalen welke zoekwoorden echt belangrijk zijn
Nadat je zelf een basislijst van zoekwoorden hebt gemaakt, kun je tools inzetten om dit uit te breiden en te optimaliseren. Een overzicht van de hulpmiddelen:
Google’s zoekfunctie
Gebruik de zoekfunctie van Google. Als je je zoekwoord(en) intikt in de Google zoekbalk, zul je zien dat Google zelf aanvullende suggesties geeft.
De zoekwoordplanner van Google Ads
Het grote voordeel van de zoekwoordplanner van Google Ads is dat je inzicht krijgt in de zoekvolumes van de verschillendende zoektermen. Je ziet hoeveel concurrentie er op bepaalde zoektermen is. Hoe meer concurrentie, des te moeilijker is het om hierop organisch gevonden te worden. En ook hoe duurder het zoekwoord in Google Ads zal zijn.
Let op: als je voor de eerste keer de zoekwoorden tool van Google Ads gaat gebruiken dan vraagt Google je om je creditcard gegevens in te vullen. Dit kun je omzeilen door op ‘sla de configuratie met begeleiding over’ te drukken.
Yoast Google Suggest Expander
De zoekwoordentool van Yoast geeft je alle mogelijke suggesties bij een bepaald zoekwoord. Door verder te klikken op bepaalde suggesties kun je eenvoudig een flinke zoekwoordenlijst opbouwen.
Stap 3
Selecteer de meest belangrijke zoekwoorden
Je hebt nu een flinke lijst aan keywords . De volgende stap is om focus aan te brengen. Wat je wilt is dat je zoekwoorden leiden tot conversie: meer bezoek aan je online magazine. Weeg een hoog zoekvolume daarom af tegen de concurrentie op de betreffende zoekwoorden.
Extra tip: maak gebruik van longtail zoekwoorden
Het is moeilijk om nog te scoren op korte zoekwoorden. Die hebben namelijk bijzonder veel concurrentie. In veel gevallen is het wijzer om te kiezen voor gerelateerde, langere zoektermen.
Lees verder
Zo komt je magazine bovenaan in Google
In dit artikel geven we je een overzicht van precies die kennis en tips op het gebied van zoekmachine-optimalisatie (SEO), waarmee je publicaties de beste posities kunnen veroveren in de zoekresultaten.
Waarom bedrijven online magazines maken
De voordelen van een online editie vergeleken met een traditionele print editie zijn overduidelijk. Denk maar aan de kosten die het bespaart en de integratiemogelijkheden met andere online kanalen. Maar waar zetten bedrijven deze online magazines voor in?
5 Tips voor effectievere online magazines en brochures
Doelstellingen voor online magazines of brochures kunnen sterk verschillen. Met deze 5 tips zet je digitale publicaties optimaal in binnen je marketing- en communicatiemix.