Content marketing — Tell your own story

Leestijd: 5 minuten
     

Content marketing wordt vaak gezien als tijdrovend en kostbaar. Dat is ook waar als je diep moet graven voor interessante onderwerpen en verhalen. Maar het mooiste onderwerp, je eigen verhaal, ligt recht voor je. Als je dicht bij jezelf kunt blijven is content marketing een stuk minder ingewikkeld. Storytelling is nu eenmaal makkelijker als het je eigen story is.

Klinkt goed, maar hoe begin je? De crux is het vinden van de juiste vorm. Verplaats je in je potentiële klant en vraag je af wat deze zou willen weten. Vertel de reden dat het bedrijf gestart is, wat de doelstellingen zijn, wat de dromen zijn. Laat zien waar je mee bezig bent, waar je trots op bent en wat je bereikt hebt. Maar belangrijk ook: laat zien hoe je het doet. Want dat is openheid van zaken geven en daarmee echt vertrouwen opbouwen.

Kies je wapens

Hetzelfde verhaal kan op veel manieren worden verteld en verspreid. Bovendien geldt de kracht van herhaling absoluut voor content marketing. Frappez, frappez toujours! Kies voor verspreiding de media die je doelgroep gebruikt en die passen bij jou en je bedrijf. Beschouw die media bovendien niet geïsoleerd maar mix ze tot een aantrekkelijke cocktail: verleidelijk, effectief en samen meer dan de som van de delen.

Een paar suggesties:

Blogreeks

De bekendste vorm van content marketing is een blog.  Denk bijvoorbeeld aan een interviewserie met medewerkers, het bijhouden van een online dagboek, nuttige observaties uit de praktijk en andere zaken die inzicht geven in het functioneren van jouw bedrijf. Vaak wordt enthousiast  met een blog begonnen maar verslapt de aandacht al snel. Belangrijk is daarom  om de lat niet te hoog te leggen. Een blog van 200 woorden kan ook heel waardevol en inspirerend zijn. Regelmatig een kort blog blijkt effectiever dan af en toe een lang artikel.

Blogs zijn natuurlijk alleen effectief als ze goed gelezen worden. Zorg daarom dat je het blog goed verspreid. Optimaliseer de tekst voor zoekmachines, promoot het op social media en verwijs ernaar in e-mails die je naar je contacten stuurt.

Voorbeeld: blog met humor

Een voorbeeld van een goed bedrijfsblog is dat van Innocent. Dit bedrijf maakt fruitsappen met een heel sterk eigen verhaal. Organische producten, fairtrade gemaakt en vooral gezond. Met humor vertelt Innocent op haar blog het eigen verhaal en bouwt zo aan een vertrouwd merk.

BEKIJK HET BLOG

Email nieuwsbrief

Sommige marketeers beschouwen e-mail marketing als achterhaald. Maar de goede oude e-mail nieuwsbrief is in de praktijk nog steeds een van de best renderende online marketing tools. Een goede nieuwsbrief biedt waardevolle content op een presenteerblaadje. Stuur de nieuwsbrief alleen als er iets waardevols te melden is, bijvoorbeeld je beste blog-posts. Zeker bij email marketing is het belangrijk om op te passen met zelfpromotie. Mensen krijgen al te veel reclamemails en melden zich meteen af als ze vermoeden dat je alleen reclame aan het verspreiden bent. Dan ben je geen eenmalige lezer kwijt, maar een abonnee. En die kans is niet gering: negen van de tien email gebruikers heeft zich weleens uitgeschreven voor een nieuwsbrief waarvoor ze zich eerder hadden ingeschreven.

Blijf daarom relevant en inspireer je abonnees met eigen verhalen die op hun belevingswereld aansluiten.

Voorbeeld: Email infographic

Marketing Automation laat zien dat je ook met een saai product een spectaculaire mailing maken. Door belangrijke statistieken over hun product in een grafisch mooi vormgegeven jasje te gieten vertellen ze op een elegante en beknopte manier precies wat hun product doet en waarom het zo belangrijk is. Een hele sterke elevatorpitch die je niet snel vergeet.

BEKIJK DE MAIL

Video

video is een buitengewoon efficiënt en effectief middel. Video kan veel makkelijker emotie overbrengen dan bijvoorbeeld een blog. Posts met video scoren gemiddeld drie keer zoveel inbound links als tekstlinks en kunnen dus voor een fikse stimulans van je pagerank zorgen. Maar het onderwerp moet zich er wel voor lenen. Een producent van voedingsmiddelen kan mooie beelden tonen van het productieproces terwijl een accountantskantoor in de regel toch minder met minder spannende filmscripts komt. Maar dat zelfde accountantskantoor kan wel een mooi video-interview plaatsen op zijn site waarin het verhaal achter het kantoor wordt verteld. Video is ideaal om te inspireren en informeren voor een breed publiek. Ze kunnen bovendien breed worden ingezet: plaats ze op je website, post ze op social media en plaats ze in je email nieuwsbrief en online magazine.

Voorbeeld: het verhaal achter de schoen

Minnetonka Moccasin’s is een Amerikaans schoenenmerk dat al jaren dezelfde moccasins maakt. Niet heel vernieuwend. Maar ze hebben een duidelijk merk. De onderstaande video is niet spectaculair, maar wel authentiek. Het vertelt het verhaal achter het schoenenmerk in een kleine 3 minuten zonder te vervelen.

BEKIJK DE VIDEO

Online magazine

Een online magazine is een mooi maar nog ondergewaardeerd kanaal binnen content marketing. Het heeft een vorm die mensen kennen maar is rijker dan het papieren tijdschrift. Het kan alle typen online content bevatten, net als een website. Maar anders dan een website is het medium met een begin en een eind, in tegenstelling tot een site wat meer een container is voor een in principe onbepaald aantal webpagina’s. Dat maakt het online magazine zeer geschikt voor story telling. Je kunt er alle aspecten van je verhaal belichten en voor aanvullende (achtergrond)informatie ruimte maken zowel binnen het magazine (pop-ups, onderliggende pagina’s) als erbuiten (links naar websites en andere online kanalen). Door die links in een i-frame te plaatsen kun je je lezer extra informatie bieden, terwijl je toch binnen de context van je blad blijft.

Voorbeeld: Agritech magazine

Een mooie voorbeeld is dit online magazine van het agritech-bedrijf HatchTech. Het informeert drie doelgroepen (CEO’s, productiemanagers en technisch specialisten) op verschillende niveaus en biedt van daaruit links voor hen naar relevante gedeelten op de HatchTech website.

BEKIJK DE MAGAZINES

Social media

De kracht van social media is natuurlijk het netwerkeffect: vrienden van je vrienden kunnen ook jouw vrienden worden. Bovendien kun je je netwerk betrekken bij jouw verhaal. Ga in gesprek over de uitdagingen en oplossingen die je in je werk tegenkomt en profileer je op je expertisegebieden. Speciaal content produceren voor social media is in de meeste gevallen niet nodig. Deel de uitingen die je hebt gemaakt voor je eigen kanalen (website, email nieuwsbrief, online magazine) ook via social media en genereer zo traffic. En bezoekers kunnen abonnees worden met wie je een regelmatige band onderhoudt wat de drempel verlaagt voor verder contact en transacties.

Voorbeeld: koffieverslaafd op Facebook

Een leuk kleinschalig voorbeeld is The Village Coffee & Music, een koffietentje in Utrecht. Op hun Facebook pagina delen ze alles wat er gebeurt in en rondom de zaak. Dat doen ze op een persoonlijke manier en met een flinke dosis humor.  Zo creëren ze een schare trouwe volgers, en koffie drinkers.

BEKIJK DE FACEBOOK PAGINA

Begin met vertellen

Welke media je ook kiest, de aanpak verschilt niet: verdiep je in je klant, inventariseer je mogelijkheden, en begin. Stel jezelf de vraag: Waarom doen we wat wij doen? Het antwoord op die vraag, dat is jouw verhaal.

LinkedIn
Share

Vertel jouw verhaal

Zelf jouw kennis, inspiratiebronnen en verhalen delen? Met Magzmaker deel je jouw verhaal op jouw manier. Van e-book tot online magazine.

Ontdek Magzmaker

Deze klanten gingen je al voor

Aedes magazine
Logo ServiceManagement
Logo Hoogvliet
Logo Scheldeland
ECIU magazine
Logo Logistiek.nl VMN media
Logo Movisie
Logo Stadsschouwburg Utrecht
logo LWWL
Logo Juncker
Logo De Zijlen
Logo Flexmarkt - VMN media
Logo Netwerk Overijsselse Bibliotheken
Logo Humanistisch Verbond
Logo Bike Europe
Logo AMT
Logo Bouwmachines
Logo LLozine